Bootcamp

Bootcamp is groepstraining gericht op conditiekracht en explosiviteit door middel van cardio en spierversterkende oefeningen.
Normaal gesproken doe je dit buiten. Omdat het in Nederland niet het hele jaar mooi weer is bieden wij een combinatie van indoor en outdoor Bootcamp aan.
Wanneer het mooi weer is en er is animo dan gaan we lekker buiten trainen.

Of je nu man of vrouw bent, beginner of gevorderde sporter, een Bootcamp training bij Sportschool Ronin is er voor iedereen!

De belangrijkste punten voor Bootcamp:

  • Sporten met fun
  • Uitdaging zoeken en krijgen
  • In een groep trainen
  • Je uithoudingsvermogen en kracht verbeteren
  • Fit en soepel blijven of worden
  • Op je ideale niveau trainen

Een Bootcamp les bestaat onder andere uit hardlopen, intervaltrainingen en fitnessoefeningen. Je zal bijvoorbeeld op een snel tempo squats en push-ups uitvoeren, maar ook touwtje springen kan een onderdeel van een Bootcamp training zijn. Tijdens Bootcamp is alles mogelijk. Zo kan het trainingsmateriaal bestaan uit kettlebells, corebags en medicine balls, maar tijdens een outdoor Bootcamp kunnen ook boomstammen, klimrekken of zelf je mede-bootcampers dienen als trainingsmateriaal! Door de variatie in oefeningen zal je bijna nooit twee keer dezelfde les hebben.

Full body workout

Je krijgt een full body workout als je met de bootcamptraining meedoet. De focus ligt op spierversterkende oefeningen. En daarbij is het ook goed voor je uithoudingsvermogen.

Onder leiding van een bootcampinstructeur die als personal trainer de groepsles geeft wordt je uitgedaagd om zoveel mogelijk verschillende oefeningen te doen. Het begint vaak met een warming-up die bestaat uit een kwartiertje rondjes rennen. Daarbij kunnen kniebuigingen, springen en wat arm en beenoefeningen je spieren opwarmen.

Voor de beginners geeft dit al snel een verbetering voor je conditie. Doordat je in teamverband werkt wordt je geprikkeld om je uiterste best te doen want je wilt niet achterblijven. Een training bestaat vaak uit veel afwisselende sit-ups, hurkoefeningen, push-ups, kikkersprongen, stoten, trappen en andere vechttechnieken eventueel met of zonder gewichten en elastieken.

Circuittraining

Vaak worden er tijdens een circuittraining allerlei attributen gebruikt, zoals kettlebells, corebags en medicine balls.

De meeste oefeningen zijn op basis van interval training. Met deze effectieve trainingsvorm verbeter je jouw uithoudingsvermogen, kun je snel vet verbranden en zullen je spieren versterken.

Je kan ook oefeningen doen met de andere bootcampers. Een stukje rennen met een collega bootcamper op je rug is zo’n voorbeeld.

Het gaat erom dat je met korte krachtige oefeningen al je spieren gebruikt op een explosieve manier. Zo bouw je kracht en conditie op. Je kan hier ook mee afvallen.

Calorieën verbranden

Met een beetje inzet verbrand je toch al gauw zo’n 600 calorieën tijdens de bootcamp training. Dit resulteert in vetverbranding. Omdat je met de bootcamp ook veel krachttraining doet zullen je spieren meer massa krijgen. Hierdoor blijf je ook na een workout vet verbranden.

Aangezien een training best pittig kan zijn is het verstandig om vlak voor de training geen zware maaltijd te nuttigen. Anders krijg je er misschien last van.

Je calorieën weer aanvullen na een bootcamp doe je natuurlijk niet met een zak chips. Door gezonde voeding in combinatie met bootcamp ben je ook in staat om af te vallen.

Spierpijn

Spierpijn zul je als beginner zeker krijgen omdat alle spiergroepen van je lichaam aan het werk gezet worden. Als je de training te gemakkelijk vindt kun je altijd doorstromen naar de groep van gevorderden. Het moet namelijk wel een uitdaging voor je zijn.

Denk er wel aan dat je een goede warming-up en cooling-down doet om blessures en spierpijn te voorkomen.

De pijn in je spieren die je tijdens of net na de bootcamp krijgt wordt veroorzaakt door melkzuur. De pijn geeft aan dat je de spieren flink hebt belast. Je spieren zijn dan verzuurd. Dit tekort aan zuurstof in je spieren hersteld gelukkig snel.

Vaak komt spierpijn ook wat later opzetten. Na een dag beginnen je spieren dan pijn te doen. Meestal is dit op de derde dag na de bootcamp weer over.

Spierpijn op zich is helemaal niet zo erg. Je spieren zullen erdoor versterken mits je het niet overbelast.

Conclusie

Bootcamp is een leuke manier om actief te bewegen. Je spieren zullen sterker worden en je conditie zal flink vooruit gaan. Misschien is dit wel de manier voor jou om beter in je vel te komen. Een Bootcamp in de buitenlucht is goed voor je lijf en leden. De frisse lucht en een dosis vitamine D krijg je er dan vanzelf gratis bij.